Vajon létezik minőségi oktatás?

Ezt a bejegyzést talán saját magam ellen is írom, és mégis úgy érzem, hogy szükség van rá.

Ahogy a mostani helyzetet elnézem, úgy vélem, hogy szigorítani kellene azt, hogy ki és mit oktathat. Egyre többen vagyunk, akik úgy érezzük, át kell adjuk azt, ami bennünk van. Át kell adni a tapasztalásainkat. Főleg ezen a területen, ahol én is munkálkodom. Természetgyógyászat, spiritualitás, ezotéria… Hú, van minden, mint a jó boltban! Lépten, nyomon tanfolyamba botlik az ember. Nehéz kiválasztani azt a hiteles embert, akitől érdemes tanulni.

De álljunk meg egy szóra! Valóban a tudást akarják átadni? Vagy egy könnyű pénzkereseti lehetőségnek gondolják az oktatást? Hiszen olyan sok kiéhezett lélek van, aki szomjúhozik az ismeretre. Hajrá, keressük fel őket! Gyorsan szervezek egy tanfolyamot! A hangsúly sokszor a gyorsaságon van. A „gyorstalpaldák” növekednek, mint a gombák.

És vajon milyen tudást, ismeretet tudunk átadni jóesetben 1-2 év elméleti és gyakorlati tapasztalattal a hátunk mögött? Vagy rosszabb esetben tegnap még az iskolapadban ült és másnap már tanítja!

school 1665539 640
Arról nem is beszélek, hogy az oktatás az egy tudomány. Igen, vannak olyanok, akiknek vérükben van, mondhatni őstehetségek. De ilyen kevés van.

Fontosnak tartanám azt, hogy azok, akik oktatnak, tanuljanak metodikát, beszédtechnikát, pszichológiát stb. Merthogy ezek elengedhetetlenek ahhoz, hogy színvonalas oktatást csináljunk. De talán idesorolnám még az ápoltságot, a kisugárzást, önismeretet és nem utolsó sorban az elhivatottságot is!
Jó pár képzésen megfordultam, de talán egy kezemen meg tudnám számolni, hogy ki volt az, akitől a tananyagon kívül mást is kaptam.

Attól, hogy jó szakember vagyok, még nem biztos, hogy jól is tudom átadni. Erre a jó öreg példámat hoznám, attól hogy olyan sokan beszélnek angolul, még nem lesz mindenkiből angoltanár. Vagyis a szaktudás nem elegendő ahhoz, hogy tanítsunk!

A természetgyógyászat egy ilyen speciális terület. Sokan tanítanak, vagy inkább úgy hívnám, leadják az anyagot. De maga az oktatás szépsége és minősége sehol sincs!

Vajon hány olyan ember van, aki otthon, az egyik kisszobában csak úgy leadja az anyagot? Voltam ilyenen is. Hány olyan kurzus van, ahol még papírt (tanúsítványt) sem kapsz az elvégzéséről? Nem is tudják sokan a különbséget az oklevél, bizonyítvány vagy tanúsítvány között… A számlaadásról vagy a vállalkozási ismeretek hiányáról már nem is beszélek… Hány olyan helyen jártál már, ahol megkérdezik utána szóban és írásban, hogy érezted magad? Hogy milyen tapasztalataid voltak? Mert esetleg szeretnének fejlődni, tanulni ezáltal… Hány olyan helyen fordultál már meg, ahova kupont váltottál? És hány olyan tanfolyamon vettél részt, ahol jól felépített tematika szerint haladtak? És még sorolhatnám…

Igen, tanárnak lehet, hogy születni kell. De olyan is van, aki tanulja, és mégsem lesz belőle megbecsült oktató. Én sem tartom magam szuper tanítónak, de törekszem rá, igyekszem előrehaladni.

crayons 623067 640Olyan iskoláról álmodtam, ahol nem sorozatszakembereket gyártunk, hanem egy kulturált helyen, körülmények között, minőségi, egyedi oktatást adunk.
2004 óta hivatásom a természetgyógyászat, és dolgozom természetgyógyászként, de még most is sokszor elgondolkodom, hogy hogyan tudnám jobban csinálni akár a munkámat a rendelőben, akár a tanítást a MentorHázban.

Abban, amit tanítok, már hosszú évek óta gyűjtöm a tapasztalatokat. Pl. a csakra-talpmasszázst 2002-ben tanultam, de csak 2012-ben kezdtem el tanítani. Kellettek az esettanulmányok, a megélések ahhoz, hogy hitelesen tudjak róla beszélni, mesélni és ne csak LEADJAM az anyagot, hanem ÁTADJAM! Nagy különbség!

Nem is beszélve a reflexológiáról, amit 2004-ben végeztem el, és csak most, 2017-ben! kezdtem el tanítani a frissítő talpmasszázst.
Lehet, hogy óriási a szívem, a lelkem, nyitott vagyok, spirituális vagyok, de a tanítványok kérdeznek és kérdeznek. Kell az a múlt a tanításhoz, amitől hiteles oktató leszel. Van, volt az életemben hiteles oktató. Hálás vagyok, hogy őket megismertem, ismerem!

És azért, hogy szavahihető legyek, folyamatos önmunkára, önismeretre van szükség. Ezért a tanfolyamok után elengedhetetlen számomra, hogy véleményt kérjek. Nem azért, hogy az egómat simogassák vagy, mert kívülről várok megerősítéseket. Nem! Hanem azért, mert a lelkemnek jól esik, ha valakinek értéket tudtam átadni vagy, hogy hozzá tudtam tenni valamit az ő kis életéhez, csomagjához. De még inkább azért, hogy felismerjem, hogy hol van az a pont, ahol még jobban tudom csinálni, hogyan válhatok még jobb előadóvá, mi az, amin érdemes ehhez változtatni. Mindig van min! Csodálatos érzés az, mikor megtapasztalom, hogy még mindig van lehetőségem fejlődni. Ez éltet! A prosperálás.

Érzem, hogy tanításra születtem, és tudom, hogy tanulnom, továbfejlődnöm kell! Mindig, folyamatosan!
És ha erre törvény is születne, akkor bátran ülnék be az iskolapadba megint. stack of books 1001655 640

Mert fontos nekem. Mert fontos VAGY nekem! 

szeretettel: Németh Krisztina, okleveles természetgyógyász, kíváncsi és prosperáló lélek 🙂

www.kristalyviragmentorhaz.hu

Csakrameditáció az angyalaiddal

Ingyenes Csakrameditáció az angyalaiddal hanganyag

Szeretettel adom át Neked az Ingyenes Csakrameditáció az angyalaiddal hanganyagot. Hallgasd olyan szeretettel, ahogy azt én Neked készítettem.

Értesülj mindig időben aktuális tanfolyamainkról, programjainkról és olvasd első kézből érdekes cikkeinket.

Név*
Email*

Sikerült.

Pin It on Pinterest

Oszd meg ha tetszett!

Köszönöm a megosztást és azok is, akiknek érdekes lehet. Szeretni fognak érte!

%d blogger ezt szereti: